Koti » Laki » Aikuisen Ihmisen Vastuut

Aikuisen Ihmisen Vastuut

Aikuisen elämään kuuluu paljon vastuuta. Kasvavan nuoren on välillä vaikeahkoa ajatella ja toimia vastuullisen aikuisen tavoin, sillä ohjeita käyttäytymiseen ei pahemmin ole. Kaikki asiat vaan pitää hoitaa, raha ei kasva puissa ja maksukyky pitää jollakin tavalla säilyttää. Luottamus on isossa roolissa sosiaalielämässä ja työelämässäkin. Luottamus pitää ansaita. Arkinen hämähäkin verkko pitää olla pystytettynä joka ikinen aamu ja aikuiselämän tyrskyt ja tuulet on otettava vastaan. Ei ole helppoa olla aikuinen. Tähän on listattu muutamia aivan perusasioita aikuisen ihmisen vastuista.

Aikuisen Ihmisen Vastuut

Siisteys

Keittiön siivoaminen ei tarkoita sitä, että likaiset astiat altaasta painetaan tiskikoneeseen. Tai, että tiskikoneen tyhjentäminen, joista puolet jäävät pöydälle, koska et ole varma niiden sijainnista keittiössä, on rankka kerran viikkoon suoritettava ainut siivousurakkasi. Pienikin asunto vaatii joka päivästä siivousta ja jatkuvaa pikkusiistimistä. Aikuisen vastuulla on oman ympäristönsä puhtaana pito. Bakteereja kantavat niin wc-pönttö kuin oven kahvatkin. Ja jos pöntössä kimmeltää enemmänkin ruskeat seinämät jarrutusjälkineen kuin valkoinen posliini, on jo menty liian pitkälle. Pytyn voi puhdistaa nopeasti vessaharjalla ihan juuri silloin, kun sinne on kertynyt vain pienen pieni ohut lika. Tätä on ottaa vastuu siisteydestä. Pieniä tekoja, jotta yleisilme pysyy ihan koko ajan puhtaana ilman kerran viikkoon kaatopaikasta kiiltäväksi-siivousmetodilla. Kuten teini-ikäisellä olisi tapana tehdä.

Suunnittelu

Kun kasvaa aikuiseksi, elämää on suunniteltava eteenpäin. Mitä jos toimin nyt näin, mihin se minut johdattaa? Mitä jos päädyn tällaiseen ratkaisuun, mihin se vie? Jos elämän menoa ei suunnitella tai minkäänlaista tavoitetta aseteta, voi helposti jämähtää pahaan kierteeseen, jossa elämää ei pyöritä kuin joka päiväinen pärjääminen. Tällainen elämä kuluttaa energiavarastot nopeasti tyhjiksi ja ilman tavoitteita mikään ei oikein tunnu miltään. Aikuisen elämässä tavoitteet ovat niin lyhyen ajan tavoitteita kuin pitkän ajan tavoitteita. Lyhyenajan tavoitteista esimerkkeinä voi toimia seuraavat: Miten pidän itsestäni huolta ensi kuussa? Minkälaisen kesäloman pidän ensi kesänä? Milloin suursiivoan asuntoni ja pesen ikkunat? Milloin menen tapaamaan vanhempiani? Mitä hankintoja varten pitää säästää rahaa seuraavan puolen vuoden aikana? Minkälainen on rahatilanteeni muutaman kuukauden päästä? Pitkänajan tavoitteista esimerkkejä: Pidänkö eläkesäästötiliä vai sijoitanko tulevaisuuteen muuten? Pysynkö samassa työssä elämäni ajan ja miten koulutan itseäni? Kymmenen vuoden päästä haluan matkustaa paljon, miten pääsen suunnitelmaani? Asunnon- tai auton lainan takaisinmaksu suunnitelma ja kodin remontti, ynnä muuta.

Aikuisen Ihmisen Vastuut

Aikuisen ihmisen vastuisiin kuuluu tehdä suunnitelma ja sen varalle myös varasuunnitelmia siitä miten ylläpitää omaa koulutusta ja työelämää, varallisuutta ja budjetointia, parisuhdetta ja perhettä sekä omaa terveyttä. Haaveita, tavoitteita ja unelmia täytyy olla tasapainoisen elämän saavuttamiseksi. Ja vielä tärkeämpää on edetä niitä kohti.

Proaktiivisuus talous- ja työelämässä

Aikuisena ei voi luottaa, että kaikki menee juuri niin kuin haluaa. Työpaikka, jonka piti elättää loppuelämän saattaakin lopettaa toimintansa samana päivänä kun juuri kirjoitit kolmenkymmen vuoden velkasopimuksen pankin kanssa uudesta asunnosta. Yllättävä sairaus tai tulipalo vie vuosien säästöt. Ammatissasi tapahtuu niin suuria muutoksia, ettet ole enää pätevä. Ja näihin kaikkiin täytyy osata varautua. Kun otat vastuun talousasioissa, et kiiku huteralla pohjalla. Yllättäviin menoihin varaudutaan ja niitä varten on säästetty hätävaraa. Ylimääräinen raha ei mene turhakkeisiin vaan se osataan uudelleen sijoittaa johonkin tuottoisaan tai tärkeään. Pidät huolta, että uudelleen koulutat itseäsi ja pidät itsesi ajan tasalla urasi ja ammattisi muuttuvassa maailmassa. Pysyt ajan hermoilla ja isotkaan muutokset ei vie sinua perikatoon. Näin saat tasapainoisen elämän järjestettyä ympärillesi ja voit olla keskittymästä liikaa ongelmien ratkaisuun ja alan elämään rentoa, haastavaa mutta palkitsevaa aikuisen elämää.