Koti » Laki » Jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeuksista kiistellään jatkuvasti. Uusia trendejä nousee kuin sieniä sateella ja sen takia olisi jo korkea aika uudistaa hieman oikeuksia. Isoimpana syynissä on ollut ja tulee aina olemaan ulkomaalaisten marjanpoimijoiden oikeudet sekä yrittäjän sekä metsänomistajan oikeudet, jotka helposti sotketaan monimutkaiseksi kiemuraksi jokamiehenoikeuksien jatkeena.

Minkälainen Liikkuminen Kuuluu Jokamiehenoikeuksiin?

 

Minkälainen Liikkuminen Kuuluu Jokamiehenoikeuksiin?

Liikkuminen ratsastaen, veneellä, hiihtäen, pyöräillen ja jalan on sallittua. Moottoriajoneuvolla ajaminen maastossa vaatii erikoisluvan. Koiravaljakko tai koiran kanssa kulkeminen on säädeltyä. Koiria ei saa päästää yleisille uimarannoille eikä lasten leikkipaikoille eikä kunnostetulle ladulle eikä urheilukentälle. Koiraa ei saa päästää vapaaksi taajama-alueilla, toisten alueilla eikä kuntopoluilla. Ja koiraa ei myöskään saa päästää vapaaksi maaliskuusta elokuun puoleen väliin, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Oikeuksissa on kuitenkin määritelty vain koirien kohdalle oma säännöksensä, kun taas modernissa kodissa saatetaan yhtälailla päivittäisenä lenkkinä lenkittää niin kissaa kuin vaikka minipossuakin. Vaikka koira on varmasti se yleisin lemmikkieläin, on erikoista ettei oikeuksia ole tämän asian saralta päivitetty nykypäivään. Ratsastaminen on sallittua yleisesti, tämäkin on lemmikkieläimeen verrattuna aika erikoinen ratkaisu, sillä missään ei kielletä ratsun tuomista esimerkiksi näille yleisille uimarannoille, vaikkakin tämä näky onkin varmasti jokseenkin harvinainen. Jokamiehenoikeuksien tulkitseminen on haastavaa työtä ja kaikesta liikkumisesta eläinten kanssa ei ole minkäänlaista lakia säädetty. Laiduneläimistä on säädetty useilta osin omat lakipykälänsä, jotka rajoittavat laiduneläinten omistajien oikeuksia vapaaseen liikkumiseen eläintensä kanssa. Jos asiaan haluaa tarkemmin perehtyä on lähdettävä tulkitsemaan Suomen Lakia.

Rikkooko Ulkomaalaisten Marjanpoiminta Jokamiehenoikeuksia?

Vapaa liikkuminen luonnossa kuuluu jokamiehenoikeuksiin ja ei siten ole mitenkään kytköksissä kansalaisuuteen. Myös vapaan marjojen, sienien ja muun luonnonantimien poimiminen ei riko mitään kohtaa jokamiehenoikeuksista, kunhan poimiminen tapahtuu rikkomatta tai pilaamatta kasvustoa. Marjojen tai muiden luonnonantimien käyttötarkoitukseen ei ole puututtu miltään osin laissa, joten oli kyseessä sitten omaan pakkaseen kuin kaupalliseen myyntii tarkoitettu poiminta, on sekin täysin sallittua. Jokamiehenoikeudet ei siis missään määrin kiellä tai rajoita poimintaa ja poimijan kansallisuus ei vaikuta miltään määrin asiaan, kertoo Laki24 verkkosivuston artikkeli aiheesta. Miksi poiminta aiheuttaa sitten ongelmia? Pitkäaikainen, suurella henkilöstömäärällä tehty tehopoiminta ei ole jokaisen suomalaisen mieleen. Vakavissa tapauksissa tehopoiminnan aikana on käytetty vääränlaista poimintatapaa, joka on rajusti tuhonnut alueen kasvustoja esimerkiksi mustikan poiminnassa. On käytetty liian väkivaltaista puimurointia ja koko varpu saatettu vetää maasta juurineen irti. Monen poimijan yhtäaikainen kulku samalla alueella saattaa myös saada aikaan kasvuston kärsimistä. Jäkälän ja sammaleen poimiminen ja irrottaminen on myös kielletty ja tehopoiminnassa molempien irtoaminen maasta tallautumisen ja potkimisen seurauksena on yleistä. Tätä on syytä varoa kotimetsän mustikoita tai puolukoita poimiessakin. Suurin negatiivista palautetta ja kinaa on kuitenkin aiheuttanut kotirauhan rikkomistapaukset, joissa poimintaa on harrastettu liian lähellä pihapiiriä. Meteliä aiheuttava leiriytymien ja roskaaminen ei ole sallittua. Suurin mediakohu on poiminnan osalta kuitenkin jo ohitettu, mutta joka vuotinen poimijoita käsittelevä lööppi on tae keskustelun uudelleen alkamiseksi.

Tulkinta ja Keskustelu on Tärkeää

Vaikka oikeuksissa onkin nykyajan tarpeisiin uusittavaa, se kuitenkin antaa ohjausviivan luonnossa samoiluun. Keskustelu ja jopa syntyvät riitatapaukset uudistavat lakia ja antavat siten yhä selkeämpiä ohjeita niin maanomistajille kuin maan käyttäjillekin. Tulkintatavan ollessa yksilöllinen, on varmin tapa tarkistaa ja kysyä maanomistajalta lupa alueella tapahtuvaan käyttöön, jos selkeää ohjeistusta ei ole ja näin vältytään ikäviltä oikeus- ja riitatilanteilta. Yksinkertaistetut ja selkeät ohjeet löytyvät helposti lukemalla jokamiehenoikeuksien esite ympäristöministeriön sivuilta.