Koti » Laki » Kiireisen Yrittäjän Tehovinkit Kodin Siivoukseen Osa 1

Kiireisen Yrittäjän Tehovinkit Kodin Siivoukseen Osa 1

Kodin siivouksessa tehokkain tapa on pitää se siistinä jatkuvasti. Silloin siivouksesta tulee tapa, joka liukenee mukavasti arjen rytmiin. Ei tarvita vapaa päivän pitoa vain joka viikkoiseen suursiivoukseen vaan voidaan nauttia ne pienet vapaat viikonloput ulkoillen tai jotain muuta mukavaa touhuten. Tässä siis vinkit joka päiväisen siisteyden ylläpitoon.

Kiireisen Yrittäjän Tehovinkit Kodin Siivoukseen Osa 1

Keittiö

 

Keittiö

Keittiössä on vilskettä. Keittiö, kaikista tiloista on kaikkein haastavin. Lika ja sotku näkyy helposti, ruokaa ei ole kiva syödä sekasotkun keskellä ja hygienia on tässä kodin tilassa kaikkein tärkeintä. Aamulla aamupalan ja kahvin keiton välissä on helppo tarkistaa keittiön yleisilme. Putsata pöytä, siirtää edellispäivänä pestyt kattilat takaisin kaappiin. Kastella yrtit ikkunalla ja pyyhkäistä jääkaapin ovessa oleva tahra pois. Aamupalan jälkeen päivän ensimmäisten tiskien olisi parasta mennä ihan suoraan tiskikoneeseen, muuten helposti päivän aikaa kertyy keittiö täyteen likaisia tiskejä. Astianpesukoneen tyhjennys ja aamupala tarpeiden poislaitto voisi siis olla joka aamuinen aamuherätys kahvia mukavasti siemaillen. Kun astianpesukone on tyhjä, on hyvä tarkistaa onko pohjalle kertynyt roskaa. Myös sivut, mihin kertyy helposti jätettä ja tahroja on helppo vetää tässä kohtaa rätillä. Luukun kiinni laiton jälkeen, kahvan ja ulkopinnan pyyhkiminen pesuaineella viimeistelee aamutoimet. Lounaan tai päivällisen laiton aikana puhtaus on puoliruokaa. Astiat voivat mennä tiskikoneeseen tai ne voidaan tiskata ruokaa laittaessa aina kun tulee sopiva tauko. Kun ruokaa valmistellaan ja jos taloudessa on enemmän kuin yksi henkilö, on enemmän kuin suotavaa, että toinen kattaa pöydän ja siivoaa jäljet sen aikana kun toinen tekee ruokaa. Näin saadaan aikaan tilanne, että kun ruoka on kypsynyt, on myös ruuanlaiton jäljet jo kadonneet. Jos tämä järjestely ei toimi, on ruuan jälkeen hieman isompi työ edessä. Ruokailun jälkeen on helppo mennä ruokalevolle, onkin kiire johonkin tai yksinkertaisesti laiskottaa. Mutta tällöin jos tavaksi ei oteta jälkien siivoamista ja keittiön siivousta, tulee aina se olemaan likainen. Tiskien tiskaus, tai astianpesukoneen täyttö on perusasioita. Mutta kun tiskikone jyllää tai tiskit on kuivumassa, on aika myös käydä keittiön pinnat läpi. Pinnoilla tarkoitetaan pöytätilan lisäksi myös seiniä, oven kahvoja, kaakeleita, lavuaaria, kaappeja ja liesituuletinta. Jos päivittäiseen rytmiin kuuluu nopea pintojen pyyhkiminen ja myös lattialle tippuneiden tahrojen poisto sekä mahdollisten murusien ja roskien noukkiminen roskakoriin, voi olla että uuvuttavaa imurointia ja lattioiden pesua ei tarvitse niin useasti toistaa.

Vessa

Wc-tila on helppo pitää puhtaana. Pidä vessassasi harjan lisäksi hyvää mikrokuituliinaa ja suihkutettavaa tehokasta pesuainetta. Kun otat suihkun, suihkuttele ensin wc-pönttö ja lavuaari sekä sen seinämät pesuaineella sekä tarvittaessa myös suihkutilan lattia, seinä tai/ja hana. Riippuen siitä, missä tahroja tai kalkkitahroja suihkutilassa sijaitsee. Anna vaikuttaa riisuutumisen ajan ja ennen suihkuun menoa pyyhki pinnat liinalla ja käsisuihkulla puhtaaksi. Jos wc-tila sen sallii, voi wc-paperin, maton ja muun kastuvan pois ottamisen jälkeen suihkuttaa koko tilan pesuaineella ja suihkuttaa puhtaaksi käsisuihkulla varoen toki materiaaleja, jotka eivät vettä kestä. Tämän jälkeen pöly ja muu lika on helppo edelleen kuljettaa lattialta kohti viemäriä ja lopuksi noukkia hiukset ja muut isommat roskat roskakoriin. Kun tämän yhdistää omaan suihkuhetkeen, ei haittaa vaikka itse kastuisi tai jos vähän siivotessa roiskuu. Säilytä hieman uutislehtiä kylpyhuoneessasi, niillä saa hinkattua peilistä hammastahna ja vesiroiskeet helposti. Isompikin lika lähtee kun teet tämän vielä vähän höyrystyneelle peilille. Pöntön vetäjä, lavuaarin pohja, oven ja peilin kahvat, käsisuihku ja kraana on hyvä vielä pestä tehokkaalla aineella ja kuivata kiiltäväksi palasella vessapaperia.