Koti » Laki » Lainsäädäntö Euroopan Unionissa

Lainsäädäntö Euroopan Unionissa

Euroopan Unioni on kaikille nykyään tuttu organisaatio, ainakin nimenä, jos ei muuten. Euroopan Unionista puhutaan jatkuvasti niin uutisissa kuin sanomalehdissäkin. Tämä organisaatio kirvoittaa myös yksityishenkilöt keskustelemaan, vaikuttaahan kyseinen organisaatio meidän kaikkien päivittäiseen elämäämme jollain tapaa. Euroopan Unioni näkyy vähän kaikkialla, monenlaisissa tuotteissa niin vaateteollisuudessa kuin elintarviketeollisuudessakin ja monissa muissa. Euroopan Unionilla on paljon omia lakeja, jotka koskevat sen kaikkia jäsenmaita.

Euroopan Unionin laita usein ajavat kansallisten lakien yli, eli niitä on todella noudatettava tai voi joutua vaikeuksiin. Euroopan Unioni säännöstelee ja valmistelee lakeja samaan tapaa kuin sen jäsenmaatkin valmistelevat lakejaan. Keskusteluja lainsäädännöstä käydään Euroopan Unionin jäsenmaiden kesken ja koitetaan päästä aina mahdollisimman yksimieliseen päätökseen. Aina lainsäädännön valmistelu ei ole helppoa, koska Unionissa on mukana jo niin monia erilaisia maita. Kuitenkin aina keskusteluissa päästään jonkinlaiseen ratkaisuun.

Jotkut Euroopan Unionin säädökset vaikuttavat meihin negatiivisesti, toiset kyseisen organisaation lait taas positiivisesti. Vaikutus riippuu ihan, keneltä asiasta kysyy. Suomessa on vuosien varrella ollut paljon puhetta Unionin vaikutuksesta suomalaiseen maatalousteollisuuteen. Maatalouden harjoittajat kokevat, että Euroopan Unioni on rajoittanut heidän toimintaansa liikaa ja vaatimukset ovat kasvaneet aivan mahdottomiksi. Tämän alan ihmiset kokevat siis Euroopan Unionin vaikutuksen olevan heille erittäin negatiivinen. On myös tapauksia, joissa Unionin vaikutukset on koettu positiivisiksi. Positiivisina vaikutuksina on usein koettu esimerkiksi hyvinkin vapaa liikkuvuus Euroopan Unionin maiden sisällä. Jäsenmaiden kansalaisten on helppo matkustaa Euroopan Unionin sisällä, passia ei juurikaan tarvita. Tietysti passi tai henkilökortti on oltava aina mukana, mutta sen takia ei tarvitse raja-alueilla jonottaa loputtomia rajatarkastuksia. Toisaalta tietysti vapaa liikkuvuus tuo omat haasteensa ja sen vaikutus voi kääntyä negatiiviseksikin.

A close up of a flag

Description automatically generated
Lainsäädäntö Euroopan Unionissa

Euroopan Unioni muuttaa muotoaan

Euroopan Unioni on muuttanut muotoaan usein. Euroopan Unioni ei ole liittovaltio, vaan se on useista jäsenmaista koottu taloudellinen ja poliittinen liitto. Siihen on tullut vuosien varrella lisää jäsenmaita, uusia maita on tullut rutkasti lisää, kun vertaa Euroopan Unionin ensimmäistä rakennetta. Euroopan Unioni on perustettu jo vuonna 1993, tai silloin virallinen nimitys otettiin käyttöön. Tätä nykyä Euroopan Unioniin kuuluu jo kaikkiaan 27 valtiota. Se on suuri määrä erilaisia maita hallittavaksi ja aina tällainen paletti ei ole helppohoitoinen, vaan keskusteluja puoleen ja toiseen joudutaan käymään. Euroopan Unioni pystyy kuitenkin toimimaan asianmukaisesti ja säätämään erilaisia lakeja. Erilaisten lakien läpivieminen vie välillä suurestikin aikaa, mutta aina kuitenkin saadaan jonkinlainen päätöksenteko aikaan.

Viime vuoden suurin keskustelun aihe lienee ollut yhden suuren jäsenvaltion eroaminen Euroopan Unionista. Tämä kyseinen valtio on tietysti Yhdistyneet Kansakunnat. Sen eroaminen Euroopan Unionista on ollut vaikeaa, monellakin tapaa. Kansanäänestys oli suhteellisen helppo järjestää, koska siinä on kyse vain mielipideluvuista. Äänestystuloksen toteuttaminen onkin sitten jo toinen juttu. Yhdistyneet Kansakunnat ovat olleet jo vuosia Euroopan Unionin jäseniä, joten sen erottaminen Unionista on todella vaikeaa ja kovan työn takana. Miten määritellä eroamisen taloudelliset vaikutukset, entä jäsenmaksut ja monet muut. Yhdistyneiden Kansakuntien eroaminen Euroopan Unionista on herättänyt paljon keskustelua niin sen omassa kansassa kuin Euroopan Unionin muiden jäsenten keskuudessa. Vasta vuosien päästä voimme paremmin tarkastella eron vaikutuksia ja seuraamuksia, niin negatiivisia kuin positiivisiakin.

Yhteenveto

Euroopan Unioni varmasti jatkaa kulkuaan ja kehittymistään tulevaisuudessakin. Sen lainsäädäntö on hyvin tärkeä elementti, tärkeä osa koko organisaatiota. Euroopan yhteisiä lakeja varmasti säädetään tulevaisuudessakin, jotta kaikkien jäsenmaiden kansalaiset saisivat nauttia samanlaisista laeista. Haasteita totta kai näin suuren organisaation ylläpitäminen tuo, mutta niistä selvitään, kun halua on tarpeeksi kaikkien maiden taholta. Eurooppa on mahtava kokonaisuus. Tulevaisuudessa haasteita tuo varmasti Euroopan yhteinen valuutta, sillä jäsenvaltiot ovat edelleen hyvin erilaisia talousrakenteeltaan ja niiden yhdistäminen on kovan työn takana. Nähtäväksi jää, miten talouspuoli Euroopan Unionin sisällä kehittyy.