Muutto uuteen maahan on aina jännittävää ja on muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun muutat Suomesta muualle Eurooppaan. Eurooppaa voisi kuvitella monella tapaa yhtenäiseksi länsimaiseksi maanosaksi mutta totuus on se, että jokaisessa maassa on omia tapoja ja asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen muuttoa.

Tavat ja ruokakulttuuri Euroopassa

Euroopassa tavat vaihtelevat maasta toiseen ja eri maiden ominaisuudet kannattaa ottaa huomioon jo maata valitessa tai viimeistään ennen muuttoa. Jokaisessa maassa on omia tapoja, joista osa ilmenevät arkielämässä ja vaikuttavat ihmisten kanssakäymiseen. Tästä esimerkkinä on se, että Espanjassa on yleistä puhua toisen kanssapuhujan päälle, eikä sitä koeta loukkaavana, kuten Suomessa. Suomalaisille ominainen suorapuheisuus ei ole yleistä monessakaan Euroopan maassa. Omaa käyttäytymistään kannattaakin hioa hienovaraisemmaksi jo ennen ulkomaille muuttoa. Suorapuheisuutta ei kaikissa maissa katsota hyvällä, vaan se voidaan kokea jopa epäkohteliaana.

 Myös small talkia kannattaa opetella käyttämään, koska se on useassa maassa tapa ja se koetaan kohteliaana. Meille tyypillinen hiljaisuus bussissa viereisen matkustajan kanssa ei ole tyypillistä kovinkaan monessa muussa Euroopan maassa, vaan kanssamatkustajan kanssa tulee keskustella. Lisäksi tervehdyskulttuuri on erilainen maasta riippuen. Osassa kulttuureista halataan ja Etelä-Euroopassa vaihdetaan poskisuudelmia. Kannattaa selvittää etukäteen, millainen tervehdyskulttuuri on siinä maassa, johon meinaat itse muuttaa. Näin säästyt monelta kömmähdykseltä.

Ruokakulttuuri Euroopassa on todella erilainen maasta riippuen. Keski-Euroopan maissa, kuten Tšekeissä ja Unkarissa syödään hyvin tuhtia liha- ja perunapitoista ruokaa. Etelä-Euroopassa riippuu paljon maasta. Ranskalaiset ovat ylpeitä patongista, juustosta ja viinistä, joskin ylpeys oman maan viinistä taitaa yhdistää kaikkia eteläeurooppalaisia. Espanjassa tapakset ovat suosittuja tietyillä alueilla, mutta riippuu paljon alueesta, millaista ruokaa on tapana syödä. Italialaisilla taas on monia ruokakulttuuriin liittyviä sääntöjä, kuten se, ettei cappuccinoa pidä juoda enää kello 11 jälkeen. Monessa Euroopan maassa syödään erityyppisiä eläimen osia kuin mitä Suomessa on totuttu. Esimerkiksi sian korvat eivät ole tavaton näky ruokapöydässä.

Käytännön asioita, jotka kannattaa huomioida Eurooppaan muuttaessa

Käytännön asioita, jotka kannattaa huomioida Eurooppaan muuttaessa

Tärkeä ennen asunnon ostamista tai vuokraamista toisesta Euroopan maasta on selvittää, kuinka eristävät ikkunat asunnossa on ja millä asuntoa lämmitetään. Monessa Euroopan maassa on yleistä, että ikkunoita on vain yksi kerros, kun Suomessa niitä on kolme. Kannattaa varmistaa, että asunnossa on vähintään kahdet ikkunat. Jos ei ole, niin varaudu maksamaan lämmityksestä enemmän, koska tällöin ikkunat päästävät enemmän lämpöä ulos ja joudut lämmittämään taloa enemmän. Asunnosta kannattaa myös selvittää, millä sitä lämmitetään ja paljonko se tulee kuukaudessa maksamaan. Talvikuukaudet ovat yleisesti ottaen paljon kalliimpia kuin kesäkuukaudet, joten se kannattaa huomioida myös omaa budjettia suunnitellessa.

Monissa Euroopan maissa asunnon lämmittäminen maksaa enemmän kuin Suomessa. Ennen muuttoa toiseen Euroopan maahan kannattaa huomioida kauppojen aukioloajat, jotka ovat Suomeen verrattuna hyvin poikkeavat. Erityisesti eteläisessä Euroopassa on yleistä, että suurin osa kaupoista ja palveluista on kiinni siestan ajan eli noin kello 12–14 riippuen maasta. Esimerkiksi Espanjassa riippuu paljon jopa yksittäisestä kaupasta tai ravintolasta, miten ne ovat auki. Lisäksi on yleistä, että sunnuntaisin kaupat eivät ole auki tai ne ovat auki vain vähän aikaa ja tämäkin riippuu maasta Eurooppaan muuttaessa kannattaa ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sillä saat kunnallisen sairaanhoidon palvelut samaan hintaan kuin paikalliset. Sairaanhoidon hinnat kuitenkin vaihtelevat paljon maittain. Esimerkiksi Espanjassa yleislääkärin vastaanotto on kunnallisella puolella ilmainen ja Rankassa se maksaa noin 25 euroa. Toisaalta taas Espanjassa hammaslääkäripalvelut ovat yksityisiä ja maksavat paljon, kun taas monessa muussa Euroopan maassa ne ovat kunnallisia.

Kaiken kaikkiaan, ennen kuin muuttaa Eurooppaan on paljon pieniä käytännön asioita, jotka kannattaa huomioida. Lisäksi eri maissa on erilaiset tavat ja ruokakulttuuri, jotka kannattaa jo selvittää etukäteen, jotta on varautunut uuteen ympäristöön ja kulttuuriin. Eurooppa on monimuotoinen ja sieltä löytyy monia kulttuureja ja tapoja elää. Vaikka ennen muuttoa onkin paljon asioita, joita huomioida, maisemanvaihdos kannattaa aina! Se avaa uusia näkökulmia elämään ja saa käsityksen siitä, miten muissa kulttuureissa eletään.