Vakaa parisuhde on parhaimmillaan yksi elämän tukipilareista ja kiintopisteistä. Vahva, tasapainoinen parisuhde tuo arkeen turvallisuutta, onnellisuutta ja lämpöä, sekä saa parhaat puolemme nousemaan esiin. Parisuhde vaatii kuitenkin huolenpitoa. Parisuhde elää ihmisissä tapahtuvien muutosten myötä. Uutuuden viehätyksessä kaikki kumppanissa vaikuttaa ihastuttavalta, kun taas ajan kanssa alamme katselemaan kumppania ilman ruusunpunaisia laseja. Alunperin huvittavat piirteet voivat ruveta nakertamaan, ja vastaavasti yhteiselon myötä esiin voi tulla uusia vahvuuksia ja positiivisia puolia. Kumppanuutta ei tulekaan pitää järkähtämättömänä itsestäänselvyytenä, vaan sitä tulee vaalia ja kasvattaa.

Nykymaailma tuo parisuhteeseen omat haasteensa. Elämänmeno on kiireistä, työelämä vaatii aina vain enemmän, ja lukemattomat harrastusmahdollisuudet houkuttelevat. Sosiaalinen media koukuttaa, ja vietämme joka viikko tunteja selaillen ja postaillen, hakien hyväksyntää muulta maailmalta. Jos perheeseen kuuluu lapsia, he tuovat vielä oman mausteensa menoineen ja harrastuksineen. Kaiken tämän hulinan keskellä on ymmärrettävää, jos parisuhteen hoitaminen pääsee unohtumaan. 

Kahdesta onnellisesta ihmisestä koostuu vahva tiimi

 

Onnellisen parisuhteen perustana on molempien kumppaneiden tyytyväisyys. On tärkeää, että opimme ensin olemaan onnellisia itsemme kanssa. Kun arvostamme ja rakastamme itseämme, muuttuu helpommaksi myös jakaa rakkauden tunne jonkun muun kanssa. Vaikka eletään parisuhteessa, on tärkeää muistaa, että kumpikin on myös yksilö omine tarpeineen ja haluineen. Kaikkea ei tarvitse tehdä joukkueena, vaan molemmille tulee suoda myös omaa aikaa. Tämä pitää parisuhteessa kipinää yllä.

Yksityisyyden kunnioittaminen parisuhteessa kasvattaa luottamusta kumppaneiden välillä. Jos tunnet tarvetta tarkkailla kumppanin puhelinta tai menoja, paras keino on nostaa kissa pöydälle ja keskustella reilusti asioista. Epäluottamuksen kierre on kavala – se kasvaa huomaamatta ja heijastuu koko suhteeseen pahentaen näin tilannetta. 

Kunnioita kumppaniasi

Parisuhteen hoitamisessa yksi tärkeimmistä asioista on toisen kunnioitus. Tämä ulottuu niin luonteeseen, mielipiteisiin, työhön, ulkonäköön kuin kaikkeen muuhunkin. Älä koskaan puhu ivallisesti tai pilkaten kumppanillesi – sanat voivat viiltää syviä haavoja. Luonnollisestikin kumppanissa tulee vastaan myös puolia, joista emme pidä, olemmehan kaikki erilaisia. Kritiikin antaminen tulisi kuitenkin tehdä aina hyvin tarkaan harkiten ja ei koskaan muiden edessä. Tämä on myös kaikken tehokkain keino todellisten ratkaisujen löytämiseen, sillä saatte todennäköisemmmin aikaan järkevää keskustelua, kun sanat ovat harkittuja ja hetki oikea.

On tärkeää, että parisuhteessa voidaan keskustella avoimesti, myös vaikeista asioista. Puhumattomuus voi olla tappavaa parisuhteelle. Olemme helposti taipuvaisia olettamaan, että toinen tajuaa tunteemme tai tarpeemme. Kumppanisi ei kuitenkaan näe pääsi sisään. Sen sijaan, että odotamme turhaan toisen reaktioita, tai kiertelemme aihetta, on aina parempi kertoa kumppanille suoraan ja ymmärrettävästi aihe, joka vaivaa mieltä.

Ole läsnä hetkessä

Ei ole helpompaa keinoa mitätöidä toisen kertomaa juttua tai hetkeä, kuin vetäistä esiin kännykkä samalla kun kumppanisi puhuu sinulle. Tämä pieni ele viestii kumppanillesi, että kuka tahansa voi olla hänen asiaansa tärkeämpi. Kun vietät aikaa kumppanisi kanssa, keskity todella häneen. Kerran pari viikossa on hyväksi pitää televisioton ja kännykätön hetki, jolloin keskitytte vain ja ainoastaan toisiinne. Näiden hetkien ei tarvitse välttämättä olla mitään erikoista, ne  voivat olla vaikkapa kokkailua yhdessä tai kävelylenkki järven ympäri. Kun ulkopuolisia häiriötekijöitä ei ole, ajatuksetkin virtaavat aivan eri lailla.

Myös fyysinen läheisyys arjessa auttaa parisuhdetta vahvistumaan. Fyysinen läheisyys ei tarkoita aina seksin harrastamista, vaan se on myös pieniä eleitä, hipaisuja, suukkoja ja halauksia. Toisen kosketus tekee hyvää ja saa meidät tuntemaan itsemme rakastetuiksi. Kukapa ei haluaisi tuntea itseään rakastetuksi?