Onko parisuhteessa normeja ja sääntöjä? Pitäisikö parisuhteen rajoja löyhentää ja sallia enemmän? Mitkä voisivat olla parisuhteen universaalit pelisäännöt ja normit? Näitä kysymyksiä lähdemme pohtimaan kun pohdiskelemme parisuhteen ”lakeja” ja sääntöjä. Elämme aikaa, jolloin parisuhteet ovat muutoksessa. Normeja halutaan muuttaa ja muun muassa sallivuutta erilaisuuteen on ilmoilla. Vastakkaisten sukupuolien muodostama perinteinen parisuhde missä ollaan yhdessä, mennään naimisiin ja kasvatetaan lapset, hankitaan farmari auto, koira ja iso talo ei ole enää ainoa parisuhteeksi luokiteltava suhde. Homo miehet adoptio lapsineen, kaksi vapautta rakastavaa suhteessa missä saa harrastaa yhdyntää muidenkin kanssa, viisikymppinen nainen itseään kaksikymmentä vuotta nuoremman pojankollin kanssa ja vaikkapa naimisissa oleva pari ilman, että ollaan luovuttu omista asunnoistansa ja ei jaeta arkielämää. Kaikki nämä ovat erilaisia parisuhteen muotoja. Ei voida siis enää lokeroida parisuhdetta olemaan juuri se tietynlainen tai koskevan vain tietyillä rajoilla kahdenkeskeisiä rakkaussuhteita. Mitä sitten parisuhde on ja miten sitä voidaan kuvailla?

Parisuhteen kuvaus

Parisuhde perustuu rakkauteen. Ehkä kaikkein selkein parisuhteen kuvaus nykypäivänä on se, että kaksi (tai useampi, joissakin tilanteissa) ihmistä on rakastunut toisiinsa. Parisuhdetta voi ylläpitää ilmankin rakkautta, mutta tällöin se ei ole välttämättä hyvinvoiva parisuhde. Keskitytään siis määrittelemään hyvinvoiva parisuhde. Helppo määritelmä parisuhteelle, että sen ylläpitoon tarvitaan vähintään kaksi ihmistä parisuhdetta ei voi rakentaa yksin. Toki on olemassa persoonia, jotka rakastuvat johonkin aineelliseen, ja haluavat olla parisuhteessa muun muassa virtuaalisen hahmon kanssa tai vaikkapa Eiffel-tornin kanssa. Mutta tämän kaltainen toiminta on psykologiselta kantilta katsottuna kuitenkin pois parisuhteen määritelmistä. Parisuhde siis perustuu siihen, että siihen tarvitaan kaksi ihmistä ja se perustuu rakkauteen. Mitä muuta voidaan sanoa parisuhteesta? Parisuhteessa rakkauden lisäksi toisen kanssa halutaan jakaa jotakin. Omaa aikaa, seuraa, lämpöä, ajatuksia, keskusteluja. Kaikenlaisissa parisuhteissa keskustellaan tai kommunikoidaan. Parisuhteen ja ystävyyssuhteen ero, lukuun ottamatta henkilöitä, jotka eivät ole seksuaalisesti aktiivisia, on intiimisyys ja seksuaalisuus. Parisuhteessa olevilla on fyysinen mieltymys toisiinsa ja seksuaalisuutta halutaan jakaa toisen henkilön kanssa. Parisuhteeseen halutaan panostaa. Toisesta välitetään ja toista arvostetaan sekä kunnioitetaan. Tässä voisi olla aika hyvä määritelmä parisuhteelle?

Parisuhde siis tarkoittaa kahden ihmisen välistä rakkaussuhdetta, jossa halutaan jakaa omaa aikaansa, olla seksuaalinen ja kommunikoida toisen ihmisen kanssa. Toiseen ihmiseen on syntynyt arvostava, kunnioittava ja välittävä suhde, johon halutaan panostaa.

Parisuhteen perustuksen tukipilarit

Parisuhteessa on tärkeä tuntea turvallisuuden tunnetta. Henkinen ja fyysinen väkivalta ei ole sallittua minkäänlaisessa parisuhteessa mitenkään päin. Tämän on oltava parisuhteen tukipilari tai muuten suhde on todella epäterve ja lopetettava heti oman terveyden ja ihmisoikeuksien vuoksi. Turvattomassa suhteessa ei ole mitään järkeä, sellaisesta on uskallettava ja annettava itsellensä lupa päästää irti. Turvattomuus ylipäätään elämässä täytyy pyrkiä poistamaan, sillä jokaisella ihmisellä on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi. Näin ei maailman asiat kuitenkaan ole ja sodan jaloissa on vastasyntyneistä viattomista lapsista moni itkien omaa turvattomuuttaan ilman että on itse pystynyt vaikuttamaan asiaan. Aikuisen ihmisen velvollisuuksiin itseään kohtaan siis kuuluu turvattomuuden eliminointi silloin kun se on mahdollista. Vain henkisesti epätasapainossa oleva ihminen jää turvattomaan suhteeseen ja tällöin tilanne vaatii jo ammattilaisten avun puuttumisen tilanteen ratkaisemiseksi. Turvallisuus on siis tärkein suhteen tukipilareista, se on suhteen edellytys, molempien oikeus ja se on myös molempien velvollisuus.